Uppdaterad:
2010-06-24
kl 13:00
Gästbok

Domare

Fredrik Hultman, Småland
Carina Sandberg, Småland
Leif Liljeblad, Småland
Elisabet Sahlin, Östra
Bengt-Göran Landin, Västra


Presentation av domarna

Fredrik HultmanTack för förtroendet att få döma unghundsderbyt 2010.
Kul att småland tog på sig evenemanget.
För mig ska det bli roligt och intressant att se många duktiga unghundar och förare.
Jag bor i småländska Högsby med minfru Ann och våra två barn, 6år och 1½ år unga! Vi har två retrievers hemma, en golden från Pickups kennel och en labrador från Streamlights.
Jag gillar verkligen utmaningen med retrieverträningen, att bli ett väl fungerande team i alla situationer!
Jag jagar själv med mina hundar och är med som hundförare på större fågeljakter. Jag startar mina hundar på alla provformer, där a-prov är den största utmaningen!
Som domare i WT försöker jag alltid se det jaktliga i det som ekipaget utför. Försöker hitta det positiva, inte leta små-fel!
En retriever ska vara väl i hand när föraren önskar det och kunna använda sin markerings och sök förmåga när vi önskar det.
Till yrket är jag produktionsledare på Scania i Oskarshamn.
Bredvid hundträning betyder familjen mycket för mig. Sportintresset och fotboll i synnerhet är något som ligger mig varmt om hjärtat, 2010 VM år!!
Vi ses!

Carina Sandberg
 
Jag heter Carina Sandberg och bor på småländska höglandet tillsammans med sambo Kenneth, 3 retriever och en hamiltonstövare.

 Har tränat och jagat med retriver sedan tidigt 80-tal med blandade framgångar. Det finns tre jaktchampion och
 ett antal där emellan som inte räckt ända fram.
 Idag finns det en 2-årig golden som tar all rolig träningtid och som ser ut att hålla hela vägen.

 Vi är ett härligt gäng här på höglandet som tränar flitigt och vi ser till att förkovra oss kontinuerligt med kurser och ger varandra konstruktiv kritik.

Jag har under åren fungerat som provledare vid flertal tillfällen, även dömt inofficiellt både jaktprov och workingtest. Har även deltagit i och arrangerat Lag-SM Och Smålandsmästerskapet.

Ser verkligen fram emot att få döma dessa unga härliga hundar i denna fantastiskt roliga tävlingsform!!

Elisabet Sahlin

Jag bor i en pytteliten by i Roslagen där vägen tar slut. Frilansar som ordbrukare och bokstavsskötare och har för närvarande två jaktlabbar i huset, plus en katt som är övertygad om att han är en hund. Började dock med flattar i början av 70-talet, och var dem trogen i mer än 25 år tills jag blev för lat för att rensa pälsen från prästlöss efter jakterna. Fritiden ägnas till stor del åt träning och prov och jakter med mina hundar.

Känner mig lite som en ”mamma” när det gäller working test. Efter att ha sett ett antal wt på kontinenten började jag propagera för dem när jag satt i SSRKs huvudstyrelse, och såg till att de infördes som inofficiella prov i vår verksamhet (2001). Hade bl.a. en central utbildning i wt 2004, och har dömt ett antal wt under åren och även startat själv.

Blev jätteglad över inbjudan att få döma Unghundsdebyt, det känns som en stor ära och jag ser verkligen fram mot att få se alla härliga unghundar! För fem år sedan arrangerade Lena Bratsberg-Karlsson och jag det första derbyt (även det andra året därpå), och det är så kul att det blivit av varje år sedan dess och att det är så uppskattat.
 

Bengt Göran Landin

Jag skaffade min första retriever 1983, mest av en slump. Det var en mycket arbetsvillig och fartfylld goldentik och sedan dess har jag haft golden. Vi tävlade mycket både lydnad och bruks, såväl spår som sök. I mitten av 90-talet skaffade jag min första retriever av jakttyp, det var en synnerligen fokuserad, arbetsvillig och mångsidig goldenhane, som jag tävlade en hel del med, både lydnad, bruks och agility dessutom startade vi både på viltspår och jaktprov. Detta resulterade i att Keeper, som goldenhanen heter, blev fyrdubbel champion vid 4,5 års ålder, SLCh,SVCh,SAgCh och SJCh. Med Keeper har jag också haft förmånen att vinna både Lag-SM för retriever 2000 samt Nordiska Mästerkapet i Agility 2000.

Keeper är numera en glad pensionär och det har blivit ytterligare två goldenhanar av jaktyp för min del, varav den ena blivit jaktchampion och vunnit Lag-SM för retriever två gånger. För tre år sedan kompletterade jag med en gul labradorhane, gul för att det inte skulle bli allt för stor omställning och för att smälta väl in i övriga gänget. Ungefär samtidigt tillkom det också en jaktcocker i flocken, som inte bara har en annan färg. Det har varit och är en intressant upplevelse att vara med cocker.

De senaste åren har det uteslutande blivit jakt och jaktträning för mig och mina hundar och jag har haft förmånen att vara med som apportör på många jakter, vilket ger god förståelse för de krav man har rätt att ställa på en retriever, både mentalt och arbetsmässigt. För mig är kopplingen till funktionalitet i arbetssituationen det primära för alla hundar, oavsett ras. Jag har genom åren också hållit en del jaktkurser i både Sverige, Danmark och Finland och haft förmånen att jaga i dessa länder. Förutom att vara aktiv med hunden vid min sida har jag också varit med och både arrangerat och dömt såväl tävlingar som jaktprov.

Jag tycker retrievern är fascinerande, lugna och avkopplade i passivitet och sedan fokuserade och arbetsvilliga när det gäller. För mig är det viktigt att det finns en balans mellan självständighet och samarbetsvilja för att det skall bli en bra funktionalitet hos retrievern.

Jag ser fram mot att få döma och se många duktiga insatser från både hundar och förare under Unghundsderbyt.
Leif Liljeblad

Våra hundar har förändrat mitt liv nästan totalt. De har gett mig en mängd nya vänner, gett mig massor med underbara upplevelser och nu ska jag få möjlighet att se och bedöma alla dessa härliga unghundar.
 

Idag har vi sex labradorer, en katt, femton höns och en tupp i familjen. Tre hundar tränar jag, min första hund Flamman, Lockie som vi köpte in från England och så Starlight, vår egen uppfödning. Träningen idag är koncentrerad på Starlight eftersom Flamman och Lockie fått sina Championatstitlar. Genom hundarna har mitt jaktintresse väckts och höstarna är numera fullbokade med and och fasanjakter, så mina intressen för idrott och trädgårdsodling får stå tillbaka allt mer.


Mina erfarenheter av WT är i första hand som startande, de flesta med resultat som jag är mycket nöjd med. Bland annat blev Flamman Smålandsmästare i elitklass 2008 och Lockie blev fyra på Scottish Game Fair 2009. Jag har också genomgått en utbildning för funktionärer, varit med och arrangerat och dömt ett antal WT.

Annars sysslar jag med djur- och naturmåleri, både i olja och akvarell. Några böcker har jag även givit ut, den senaste ” En konstnärs första hundår – med mina labradorer”.

 

Jag önskar er alla ”Lycka till!” och ha en trevlig dag.